Molové ústne harmoniky

alebo – ako si zahrať molové skladby na durových harmonikách, či ešte inak – prečo je potrebné naučiť sa hrať na harmonike technikou ohýbania tónov, bending.

Ústne harmoniky na hranie molových skladieb si hráč vyberá podľa toho, akou technikou dokáže na harmonike hrať. Ten, kto neovláda techniku ohýbania tónu, potrebuje jednu molovú harmoniku na každú tóninu, v ktorej chce molové skladby hrať. Ale to znamená mať molové ústne harmoniky aspoň na tie najbežnejšie tóniny, a to je ďalších zo 6 harmoník ku tým všetkým durovým, ktoré už máme. A každý harmonikár vie, ako rýchlo sa harmoniky dokážu množiť.

Bluesoví harmonikári sa s tým vysporiadali tak, že aj na molové skladby používajú durové ústne harmoniky – ale samozrejme molové skladby hrajú v inej polohe ako durové blues a používajú bending.

Aj v prípade, že zatiaľ bending neovládate, tu je pomôcka, ako si predsa len molové skladby zahrať na durovej ústnej harmonike.

Na diatonickej durovej harmonike je v strede harmoniky úplná molová stupnica – napr. na harmonike C dur je A mol prirodzená (natural minor).
A mol sa nazýva aj paralelná (rovnobežná) molová stupnica k stupnici C dur, samozrejme každá durová stupnica má svoju paralelnú od 6. tónu stupnice nahor.

Durové harmoniky na molové tóniny – príklady:
harmonika C dur

tónina – poloha / pozícia, pozor, neznamená to dierku, v ktorej je základný tón tóniny
C dur – 1. poloha, bez ohýbania tónov
G dur / blues – 2. poloha
D mol – 3. poloha
A mol – 4. poloha, bez ohýbania tónov
E mol – 5. poloha

Detailne rozpíšeme aspoň dve:
D mol – 3. poloha – od 2. tónu durovej stupnice – 1 2 b3 4 5 6 b7 8 – na harmonike C dur zahráme úplnú molovú stupnicu D mol od 4. dierky ťahom.

A mol – 4. poloha, bez ohýbania tónov – od 6. tónu durovej stupnice – 1 2 b3 4 5 b6 b7 8 – na harmonike C dur zahráme úplnú molovú stupnicu A mol od 6. dierky ťahom – smerom nahor. Smerom nadol nám bude chýbať len úplne spodný tón A. Ale pozor na znížený 6b stupeň, je to iný charakter zvuku, treba si to porovnať a zistiť, do ktorých skladieb sa nám hodí, a v ktorých sa mu musíme vyhnúť.

Ako je vidieť, molové stupnice majú všetky tóny len vo vyššej polohe harmoniky od 4. alebo 6. dierky. Tu treba vedieť, že harmoniky ladené od C dur vyššie majú vo vyšších tónoch od polovice rozsahu nahor už dosť piskľavý zvuk. Preto ak hráč neovláda ohýbanie tónov, je vhodné obstarať si ladenie označené LOW, teda o oktávu nižšie ako je normálne. Bez techniky ohýbania tónov totiž nebude môcť hrať v prvej polovici harmoniky všetky tóny molovej stupnice a v tej druhej to bude znieť piskľavo.

Ešte jeden príklad – harmonika A dur
A dur – 1. poloha, jediná bez ohýbania tónov
E dur / blues – - 2. poloha
H mol – 3. poloha
F# mol – 4. poloha, bez ohýbania tónov
Db mol – 5. poloha

Váš tím Hudobnej poradne BIG MUSIC – predaj hudobných nástrojov

Ďalšie info:
http://www.haaf.cz/view.php?cisloclanku=2007060507
https://en.wikibooks.org/wiki/Harmonica/Positions

2 x otázka k článku “Molové ústne harmoniky”

  1. Anonym píše:

    nechcesamitočitatposlitovskratke

  2. vladimir píše:

    aku ustnu harmoniku zakupiť na hranie molovych ľudovych piesni

Chcem sa opýtať / Chcem odpovedať:


Highslide for Wordpress Plugin