Nulová latencia pri nahrávaní

Dobrý deň,

chcel by som sa opýtať, ktorú externú USB zvukovú kartu by ste mi odporučili, ak chcem nahrávať demo v skúšobni s kapelou po stopách postupne, teda potrebujem nulovú latenciu (aby gitarista počul nahratý podklad bicích s basou bez oneskorenia, plus zároveň aby to, čo nahráva, počul v monitore bez oneskorenia). Do zvukovej karty budem pripájať mixpult, alebo gitarové kombo cez line output pri nahrávaní gitarovej stopy. Hľadám niečo v cenovej úrovni do 100 EUR, poškuľujem po Lexicon Alpha, alebo M-Audio M-TRACK, na stránke píšu, že je bez latencie, ale na fórach som videl, že u obidvoch užívatelia pri postupnom nahrávaní oneskorenie zaznamenávajú.

Aké je prosím Vaše doporučenie?

Ďakujem pekne za radu.

Stano

Odpoveď z Hudobnej poradne:

Dobrý deň,

latencia je spôsobená tým, že zvuk musí byť spracovaný procesorom počítača, ktorý vykonáva zároveň mnoho ďalších úloh. Keďže procesor nedokáže dodávať audio dáta nepretržite, zvuková karta má zásobníky (buffre) ktoré sa plnia dátami a až z nich sa potom zvuk prehráva.

Ak by bol nahrávaný signál počas nahrávania ešte upravovaný aj efektovými pluginmi, všetko to najprv musí spracovať procesor a potom poslať cez zvukovú kartu naspäť do monitorov. Ale aj keby sa žiadne pluginy nepoužili, predsa len chvíľu trvá, kým zvuk prebehne počítačom a vráti sa späť do monitorov.

Čím výkonnejší počítač máme, tým menší buffer môžeme nastaviť a tým nižšiu latenciu dosiahneme.

Počítač, ktorý by to dokázal úplne bez opozdenia neexistuje.

Nulová latencia pri zvukových kartách je len reklamný ťah a znamená len toľko, že nahrávaný signál je možné monitorovať priamo (direct) na zvukovej karte, teda neprechádza cez procesor počítača, ale zo vstupu, kam je nástroj / mikrofón pripojený ide signál rovno do výstupu pre monitory / slúchadlá.

Ak chcete nahrávať naozaj s nulovou latenciou, podklad budete počúvať z počítača a k nemu si primiešate priamy odposluch na zvukovej karte. To môže znamenať, že zvuk gitary musí byť už z aparátu taký, aký ho gitarista chce mať – alebo budete musieť signál z gitary rozdeliť a nahrať aj čistý, “suchý” signál, ktorý potom v nahrávacom programe “preženiete” cez nejaký virtuálny gitarový aparát.

Ešte treba spomenúť aj to, že už samotný podklad z počítača môže do monitorov doraziť s opozdením – ak sú v podklade použité efektové pluginy, je potrebné pri nahrávaní nových stôp tieto efekty dočasne vypnúť. Ak zistíte, že nová stopa je po nahratí voči podkladu posunutá, treba ju celú posunúť na správny spoločný začiatok. Nahrávací softvér ponúka možnosť nastaviť nahrávanie tak, aby sa tento posun automaticky napravil.

Zvuková karta má mať ASIO ovládač, obidve spomínané zvukové karty ho majú a obidve majú aj priamy odposluch.

Latenciu ďalej ovplyvníte hlavne:

výkonom procesora

veľkou pamäťou RAM

veľkými a rýchlymi diskami (ideálne SSD), ktoré by mali byť prázdne, alebo aspoň pravidelne defragmentované / v prípade SSD optimalizované

správnou voľbou nahrávacieho programu, aby v prípade, že nastane nejaký problém bolo možné nájsť riešenie na užívateľských fórach

Počítač na nahrávanie by nemal byť používaný na pripájanie k internetu, aby na ňom nebolo potrebné mať antivírový program – v ideálnom prípade by v ňom mali byť len programy potrebné pre nahrávacie štúdio. Vypnite systémové zvuky a aj vizuálne schémy ako je Aero.

Všetky zariadenia, ktoré nie sú pre nahrávanie potrebné (sieťová karta, wifi, zabudovaná zvuková karta, bluetooth a iné) by mali byť v systéme vypnuté, aby ich procesor nemusel obsluhovať.

Nepripájajte nič na USB okrem zvukovej karty, klávesnice a myši. Schému napájania nastavte tak, aby počítač neuspával disky a zakážte aj úsporu energie na USB portoch.

Všetky ovládače matičnej dosky by mali byť v najnovšej verzii.

Na analýzu počítača môžete využiť aj probram LatencyMon, ktorý Vám ukáže, ktoré procesy spomaľujú odozvu počítača:

http://www.resplendence.com/latencymon

Pri nahrávaní nie je dôležité, čo k zvukovej karte pripojíte. Dôležité je to, aby nič z pripojených zariadení nepridávalo príliš veľký vlastný šum – konkrétne mixpult vlastný šum určite pridá, ale ak chcete nahrávať akustické bicie mikrofónmi pre každý bubon, tak iná možnosť nie je.

Váš tím Hudobnej poradne BIG MUSIC – predaj hudobných nástrojov

5 x otázka k článku “Nulová latencia pri nahrávaní”

  1. Stano píše:

    Dobrý deň, ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
    Stano

  2. Domimo píše:

    Dobrý deň,

    Hrajem na akustickú gitaru asi pol roka a keďže počúvam metal a rock tak by som si chcel kúpiť nejaku tu elektricku gitaru a kombo alebo niečo do čoho by som to zapojil…čo by ste mi poradili? Kupit nejake 15-20E tranzistorove kombo a k tomu nejaky distortion pedal, externu zvukovu kartu do ktorej by som zapojil gitaru a hral cez nejaky soft a mal tam efekty a pod alebo si mam kupit nejaku hlavu a k tomu reprobox? Napr tuto hlavu http://www.muziker.sk/gitary/gitarove-zosilnovace/tranzistorove-zosilnovace/p/16717-kustom-KG100HFX
    Ďakujem

  3. Aty píše:

    Dobry den Domino. Poslite nam tuto otazku na email info@bigmusic.sk – nas kolega Vam rad odpovie a vypracuje ponuku.

    Team BIG MUSIC

  4. Ivan Sivák píše:

    Hľadám pomoc.
    Mám počítač s Windows 7 / 64 bit.
    procesor Intel Core i7 -2600 CPU @3,40 GHz, RAM 16 GB
    a zvukovú kartu Creative X-FI. Pri pokuse nahrávať s mikrofónom som mal odozvu – latenciu ca. 1 sekunda.
    Ja poviem do mikrofónu raz a po 1 sekunde odozva raz.
    Odozva by mala byť 0,001 sec. Pri starších počítačoch takéto niečo som nepoznal.( s Windows Vista 32 bit som nemal problémy)
    Vymenil som zvukovú kartu za ASUS XONAR, ale odozva 1s sa nezmenila.
    Hovorilo sa, že na vine je Windows 7 a že ani v 8 ani v 10 to nie je odstránené.
    Otázka či tie karty a ovládače neboli pre staršie Windows s 32 bit.

    Na trhu je nová karta Creative SOUND BLASTER ZX PCI EXPRES retail. Otázka či túto chybu nejakým spôsobom neodstráni.
    Rád by som si ju kúpil, ale keď bude mať opozdenie 1 s tak mi je nanič.
    Píše sa, že je vyslovene pre Windows 7 – 8
    Dalo by sa to nejakým spôsobom overiť?ň
    S pozdravom Ivan

  5. JaBr píše:

    Mám podobný problém a neviem s tým hnúť. Doteraz som používal WIN XP a mal SB Platinum. Náhral som niekoľko vlastných CD a aj s kapelou bez najmenšieho problému. Platinka odišla, mám nový PC s WIn 7 a novou SBZ a nedá sa nahrať poriadne ani tón pre oneskorenie. Idem cez ASIO a aj tak nič. Bol by som rád ak by sa niekto našiel kto poradí ako toto odstrániť pokiaľ možne bez nutnosti odstrániť Win 7.

Chcem sa opýtať / Chcem odpovedať:


Highslide for Wordpress Plugin